ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
Защо не е добре да подам растерен файл за печат?
Как мога да направя персонализирани продукти?
Как да подготвя файлове за печат на персонализирани продукти?
Статии
SmartOffset - Дигиталната Direct Imaging-технология на Presstek
Как да убием мастиленоструйната технология преди да е оживяла
Може ли облачният печат да направи революция в издателския бизнес?* ...

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Шрифт с двубуквени ISO кодове на държавите
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 11:40 
Гърмян заек
Аватар

В работата ми се налага да ползваме (много) country codes по двубуквения ISO (не знам кой номер) стандарт , до момента се работеше със стари PostScript шрифтове за Macintosh - National CodesPi по (меко казано) идиотски начин - кънтри кода се изписваше с 3 глифи - една за овала и две за буквите на държавата, групирани. Оказа се че старите маковски шрифтове (два файла - куфарче и самия шрифт) създават много неудобства , поради което закупиха NationalCodePi Universal на Linotype (OTF формат). Ние (обикновените worker-и) решихме че идва край на мъките ни, че вече кънтри кода ще се слага директно в текста, но...

Както се вижда шрифта съдържа следните символи:

Изображение

И като трябва да се вмъкне код за Италия (IT), Португалия (PT), Финландия (FI), Еквадор (EC), Ел Салвадор (SV), Сингапур (SG) [това са реални задачи от вчера и днес] - става страшно… 8) (със сигурност има още примери - и от Европа и от целия свят).

Нямам проблем да изпиша кода по работническо-селския начин (пак с три глифи и игра с кърнинга), лошото е че аз ще изпиша кода за една държава по един начин, колегата отсреща по друг, а колегата в Сусурлево - по трети.

Моля ако някой знае (и ползва) шрифт който съдържа коректните двубуквените кодове на държавите да ме насочи към него. Аз не можах да открия такъв след бая ровене тук и там….

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Шрифт с двубуквени ISO кодове на държавите
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 00:17 
Срамежлив

Понеже не виждам такъв шрифт... Вариант:
Fontlab или каквото ти е на душа, спретваш си глифите, сглобяваш един шрифт с кодове и си работиш. Не е особено много работа.
Наред с недостатъците и няколко предимства:
Имаш ги готови, правиш ги всеки ден.
Винаги ще са едни и същи, при всички колеги.
Винаги можеш да го допълниш до нова версия. С още изчанчени country codes.
Free.

Щото иначе е все едно всеки път когато ми трябва лого или знаме, или поредната тъпа джвъчка да я ровя из мрежата. Или да я надраскам пак, щото си нямаме друга работа....

Върнете се в началото

Заглавие: Re: Шрифт с двубуквени ISO кодове на държавите
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2016, 12:32 
Гърмян заек
Аватар

RTFM написа:
Понеже не виждам такъв шрифт... Вариант:
Fontlab или каквото ти е на душа, спретваш си глифите, сглобяваш един шрифт с кодове и си работиш. Не е особено много работа..
....

Аз това си го мислех от самото начало, обаче сме "международна" компания и съвсем не съм сигурен че колегите в чужбина (имаме офиси в още три държави) ей така с лека ръка ще земат да ползват шрифта "сглобен" от някой си sclera_bg.

(Особено като се сетя как IT-тата ни тестват по година и половина някой нов или обновен софтуер - например до ден днешен работим на Adobe CC [не 2014 или 2015] заради [евентуални] проблеми …)

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа