Здравейте колеги,
и слънчев и резултатен ден преди всичко!
Maznio написа:
awitohol написа:
За мое огромно учудване голяма финансова институция вече е платила исканите пари от ХС за ползване на техен шрифт - каквото и да си говорим ние, явно тактиката им работи...
Е точно такива успехи подхранват кампанията на ХС.
Банката имала пари дала. Аз ако съм на тяхно място ще подгоня рекламната агенция да ми ги върне
Аз изобщо не съм учуден, даже знам за въпросния трансфер от миналата седмица, но се въздържах от коментар, за да не притеснявам и без това несигурните в себе си потребители на колекции (или отделни шрифтове от тях) на ХС.
Жалко е за този безумен ход на институция като Банка, защото показва колко нисък е прага на защита при изнудване от този род.
Варианти за стигане до безумното споразумение:
1. Някой не е чел достатъчно законите и изобщо не е учил достатъчно за това, което практикува и за което му плащат в момента.
2. Може и да е знаел и искал да защити компанията, ама ако шефовете му кажат (не се занимавай с глупости - не искаме дела и скандали), какво да прави човека - натиска си парцалите и кротува.
За мое съжаление обаче (както писах в "размисли за шрифта.doc") това ще ги нахрани да си повярват още повече, че претенциите обявени в писъмцето им и заложени и в офертната им политика (публикувана на сайта) са основателни и въздействащи върху адресантите. И ще предприемат нови атаки... Тъй че, време за локуми няма. До няколко дни ще довърша и редактирам "отвореното писмо", ще го консултирам с адвокат и ще го пусна за забележки и корекции на вниманието на форума. А след това атака, че току виж и още някой "кихнал". Аз имам подкрепата на няколко фирми и колеги със законни лицензи, които са готови да застанат зад подписката на това писмо.
Ако всеки влизал тук и засегнат цялостно или частично, сподели с друг засегнат, тази нужда от колегиална подкрепа, мисля че нещата ще се отпушат. В този момент трябва да забравим, че самите ние сме конкуренти и че преди всичко сме колеги-професионалисти и когато някой ни пречи да бъдем полезни с труда си за държавата, клиентите ни и за нас самите, трябва да го спрем!
В момента 1 играч на пазара рекетира целия бранш. Не можем да го допуснем! Аз и моите пртньори сме на мнение, че инвестициите за шрифтове са важно и полезно нещо и не смятаме, че сме сгрешили в избора с разработките на ХС - не са лоши и бихме си ги ползвали с удовлетворение при нормални и общоприети правила. Затова сме длъжни да им се противопоставим, че исканията и претенциите им са лишени от всякаква правна обосновка. А по отношение на ценовата им политика, това със сигурност е абсурд, който трябва също със законови мерки да бъде заличен.
И след това с удоволствие да продължим да работим...