ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
Защо бихте искали да конвертирате от Pantone в CMYK и обратно?
При работа в InDesign, как може да се прекъсне връзката между текст, разположен в н...
Възможен ли е дигитален печат с Pantone цветове?
Печатни технологии
На същата вълна: основи на управлението на цветовете за широкоформатен...
Печат с редуцирано количество или без печатарска пудра
Проверка на технико-технологичното състояние на печатната машина

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Използването на шрифтове. Лицензни споразумения?
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 14:22 
Срамежлив

Шрифтовете в България не са обект на авторски права!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 14:30 
Старо куче - медалист
Аватар

това ме изненадва ако е вярно.....

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 14:50 
Срамежлив

ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
ОБЕКТИ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Закриляни обекти

Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;
2. музикални произведения;
3. сценични произведения - драматични, музикално-драматични, пантомимични, хореографски и други;
4. филми и други аудио-визуални произведения;
5. произведения на изобразителното изкуство, включително произведения на приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти;
6. произведения на архитектурата;
7. фотографски произведения и произведения, създадени по начин, аналогичен на фотографския;
8. проекти, карти, схеми, планове и други, отнасящи се до архитектурата, териториалното устройство, географията, топографията, музейното дело и която и да е област на науката и техниката;
9. графично оформление на печатно издание;
10. кадастрални карти и държавни топографски карти.
(2) Обект на авторското право са също:
1. преводи и преработки на съществуващи произведения и фолклорни творби;
2. аранжименти на музикални произведения и на фолклорни творби;
3. периодични издания, енциклопедии, сборници, антологии, библиографии, бази данни и други подобни, които включват две или повече произведения или материали.
(3) Обект на авторското право може да бъде и част от произведение по ал. 1 и 2, както и подготвителните скици, планове и други подобни.

http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 15:04 
Старо куче - медалист

pips, вярно че не са споменати изрично, но все пак шрифтовете могат да бъдат причислени към поне 2 от горните категории

1. компютърни програми (все пак те са си парчета софтуер)
2. графично оформление на печатно издание

или към комбинация от тях.

Но ако някой адвокат се наеме да ми каже защо не съм прав, ще бъда много щастлив да постигнем точно такова натриване на носа на злодея... ;-)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 15:14 
Гърмян заек
Аватар

Pips,

В чл.3 ал(1) накрая на първи абзац има думичката "като:"... т.е. това са само примери!?!
Даже и при тях има няколко места дето могат да минат шрифтовете...
1. В т.1 - компютърните програми..., е разширението на шрифтовете не е .exe, ама върви доказвай в съда, че не всеки цифров код, който се върти на компютър не е програма?!?
2. Т. 5 изцяло е за шрифтовете - лесно се доказва, че са произведения на изобразителното изкуство, особено в частта за приложното такова?!?

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 16:17 
Срамежлив
Аватар

Здравейте пак, всички заинтересувани от форума и темата.
:D и разбира се спорен ден!
Все пак трябва да си вършим и работата, а не само да мислим за "злодея".
Ако все още вярвате в приказки (а съм сигурен, че няма творец без мечти и фантазии) - знаете как завършват те! Така че - спокойно...
Имам около 4 стр. (уърдски файл -около 11000 знака, а сигурно довечера ще станат и повече), в които подробно съм описал размисли върху темата. Освен редовете за анализ и сарказъм, в тях има и детайлни тълкувания на точките от ЗАПСП - конкретно по нашия казус. И за да не тежи на форума (ограничението е за по-малко знаци), като си свърша приоритетните за деня задачи, ще ги кача на някой free сървър, за да ги изтегли и прочете всеки, на който му е интересно. Мисля, че могат да послужат и за конкретно въвеждане в темата и изграждане на съдебна защита, на всеки, на който се наложи да си наеме адвокатска помощ
awitohol написа:
Томасе, адвокат-предпечатар е малко като импресионист-зъболекар :mrgreen:
.
при евентуални, официални действия и атака на ХС, към някой, който си ползва (без новите им разрешения) законните, но "недостижими" колекции на ХС.
Отделно пиша и друго "отворено" писмо, което ще доразвия наблюдавайки форума и развитието на мненията. След като се изчерпя, ще го предложа за обсъждане, редакция и намеса като позиция на всички, които не искат да си мълчат и не им се чакат последващите непредвидими действия на коментираната :x фирма.
А след това, предполагам се сещате - действие...
Понякога най-добрата защита е атаката...
И ние и те сме отговорни пред едни и същи закони.
Първо, по неписаните вътре в нас, а след това и пред тези на парламентарна Република България!

А сега отново Ви желая спорна и плодотворна работа...
:wink:

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 16:22 
Старо куче - медалист
Аватар

Аз съм ЗА!

Трябва да се систематизира написаното всичко до тук.

И най-малкото е да се организираме и защитим ако някой пострада от тази недомислица на ХС.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 17:09 
Старо куче - медалист

Pilot, в точка 5 виждам само повод художникът, създал Хелън, да преследва ХермесСофт, не и ХермесСофт да преследва клиентите си - защото те не ни продават права над приложно художествено произведение, а компютърен код, който умее да възпроизвежда копия от въпросното произведение.

Впрочем много ми е интересно колко различен трябва да стане Helen, за да не може фирмата да няма никакви права над него. Спомнете си случая с Arial и Helvetica, когато MicroSoft не иска да плаща и си прави свой шрифт, който да включи в Windows...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 17:09 
Старо куче - медалист
Аватар

react21 написа:
Имам около 4 стр. (уърдски файл -около 11000 знака, а сигурно довечера ще станат и повече)

И с какъв шрифт това?! Да знаем безопасно ли е да четем 8)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 17:44 
Гърмян заек
Аватар

thomas,

Днес има новина за Xerox, дето имали илядо патента...
Забележи! Xerox а не служителите им, дето са ги измислили...
Даже и да допуснем, че художниците на ХС не са им служители... остава все пак въпроса при какъв договор са продали/преотстъпили авторските си права...
Знам как действат издателствата... В много случаи договорите са такива, че в крайна сметка авторът евентуално само получава процент от коричната цена без да може да си преотстъпи/продаде правата на друго издателство (поне в определен период)...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 18:00 
Старо куче - медалист

Патентите са друго нещо. Авторското право е неотменимо. Създателят си остава създател. Може да преотстъпи завинаги, пак си остава автор. И впрочем от няколко години в Хермес има някаква разправия с художника, от когото са взели шрифта преди да създадат компютърния шрифт Хелен.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 18:36 
Срамежлив
Аватар

[/quote]
И с какъв шрифт това?! Да знаем безопасно ли е да четем 8)[/quote]
Спокойно sami,
доста съм претръпнал и мен да ме крадат интелектуално, а както предполагам и всички, които са се впуснали в сферите където има творчество. В случая изобщо не ми пука и мога да си го оформя с който си искам шрифт от законната колекция на ХС. По смисъла на Чл. 70. от ЗАПСП,
Използване на компютърни програми
Диспозитивни правила
Чл. 70. Ако не е уговорено друго, счита се, че лицето, което законно е придобило правото да използва компютърна програма, може да зарежда програмата, да я изобразява върху екран, да я изпълнява, предава на разстояние, да я съхранява в паметта на компютър, да я превежда, преработва и да внася други изменения в нея, ако тези действия са необходими за постигане на целта, заради която е придобито правото да се използва програмата, включително и за отстраняване на грешки.

мога да си я споделям визуално с когото, колкото и както си поискам. Ама повече подробности ще прочетете във (файла).
А за шрифта, ако го оформя с лицензен на ХС, някои гости на форума (съответно без тяхен лиценз) няма да могат да се насладят максимално, понеже ще им се отвори във системен шрифт по подразбиране - губи се тръпката от една от основните опции които те ни разрешават - да се наслаждаваме на "физическата визуализация на шрифтове" - извадка от новите лицензи на ХС.

Чао до по-късно колеги...
И лека вечер!
:)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2011, 09:15 
Срамежлив
Аватар

Добро утро колеги,
извинете ме за вчера, но не успях да си огледам и редактирам нахвърляните мисли в уърдското файлче за което споменах. По-късно, като ми остане време ще го довърша и ще го кача някъде.

Желая Ви спорен четвъртък!

И да не забравите да се наслаждавате на всеки миг пред мониторите или принтера на неземното изживяване "гледане на шрифт". :lol:

п.п.
В нашия офис от близо 2 седмици цари оживление свързано с тези нови дейности и вече виждам радост и удовлетворение от работата в очите на колегите ми...
:lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2011, 09:56 
Срамежлив

Подобни претенции както ХС могат да си позволят само фирми, които са създали продукт със специфична функционалност - такъв, без който на практика не може.

"Искай и ще ти се даде" може и да важи за Майкрософт, но Хермессофт не е същото.

Аз понеже съм само възложител на prepress, мисля още днес да си сменя подписа на формата за заявки. Вместо "Поздрави" ще пише "Без шрифтове на ХС!"
Е, ще оставя и поздрави.

Извинете, че сте платили за нещо, което няма да се ползва!
Но пък имате право на претенции към ХС.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2011, 20:27 
Срамежлив
Аватар

awitohol написа:
Да то като те натопят все тая кой го е направил...
А интерсен ми е казуса с логата - ако някой ползва техен шрифт в логото си кво се случва???

Здравейте пак,
ето моя отговор по темата за логата:
Предлагам на вниманието на форума един проект - да въведем нов задължителен елемент, за лога проектирани и базирани на фонт от шрифтовата колекция на HS (вижте ми аватара). Избора за стилистика в нашия авторски колектив падна върху законно придобитите ни с „лицензен договор“ стилови начертания на буквите „H” и „S” от фамилията HS Garamond. Claude Garamond {1480 -1561} едва ли би се разсърдил, че хората искат промяна и му модернизират шрифта - тя е мотора на прогреса, ама за замесването и на неговото име в скандала „HS gate” едва ли би се възрадвал. Разбира се малко модифицирахме оригиналните „characters“, за да се върже композицията и асоциацията, която трябва да създава. А и на този етап - да избегнем ударите на закона! :wink: Предлагам го за гласуване и ако във форума се одобри (щом сме тук, значи поназнайваме нещо и за дизайна), можем да го пратим официално на пощата на HS с договор удостоверяващ отстъпването на правата за ползване – при това безсрочно. После да изчакаме, да си го харесат, и да ни го наложат със задна дата да го добавим към логата (като знака ® за регистрирани марки) с някое допълнително анексче позовано на „ЗХСПСП“.

А, имам и още по-сериозно предложение. Понеже И.Н. е 1 от динозаврите в пазарната ниша на шрифта, да му отдадем заслужената чест. Да му дадем 5-те минутки слава за които чака 20-тина години. Да внесем предложение в парламента да разширят министерството на културата и да измислят пост за нов министър (на кирилицата и шрифта) и да го предложим, за него. А ако нещо не го харесат, да му дадат поне пост за председател на комисията по надзора на буквите в него. Без майтап — може да е полезен – знае много. Можем да дръпнем в световен план и да изместим латиницата. А че в момента действа неадекватно това му е малък минус, ама идеални хора няма.

Това е за тази вечер от мен.
Писмото остава за утре, че днес не ми остана време...

Лека вечер на форума!
И до скоро...
:)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2011, 09:27 
Старо куче - медалист
Аватар

Ле ле колега react21. По-добро предложение от твоето не мога да дам :-) .

Обаче продължава да има липса на адекватна рекация от страна на ХС. А дали продължава да разпраща писъмца? :-)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2011, 09:25 
Срамежлив
Аватар

Добро утро колеги,
желая спорна седмица и по-малко ядове с някакви си малки шрифтове!
А не са хич лоши (за съжаление), но са си техни като авторство и могат наисина да си ги правят, каквото си поискат. Друг е въпросът, че по стандартния търговски начин няма да реализират очакваните печалби. Но знаем ли какво е в главата на ХС, какви са крайните цели - може пък да иска да повдигне интереса на пазара към себе си, с крайна голяма цел - продажба на самия бизнес. Но уви това само той си го знае. Не ни е работа, ама ние като негови (вече вързани) клиенти и потребители се налага да му "сърбаме попарата" и да поемаме и търпим лудостите и да мислим как да излизаме безпроблемно от създадения от тях прецедент.

Както обещах, качвам линк за файлчето с моите размисли по темата:

http://dox.bg/files/dw?a=574182387a

А ето и една закачка, с която бих се радвал, ако мога да развеселя всички замесени в темата на този форум...

Прикачени файлове:
Battle_for_the_Bulgarian_font.jpg
Battle_for_the_Bulgarian_font.jpg [ 92.8 KiB | Прегледано 24355 пъти ]

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2011, 10:13 
Старо куче - медалист
Аватар

Цитат:
Ако той е ИН - ние сме ЯН.

Брилянтно :-)

Добре, какво може да се направи?

Подкрепям идеята за действия в посока „отворено“ писмо и съответното му официализиране.
Ще се постарая освен официално в сайта то да стигне и до Съюза на печатарската индустрия и Клъстер Българска медия и печат, чиито членове със сигурност са или ще бъдат засегнати ако имат такива шрифтове или възнамеряват да закупят.

За да има такова писмо обаче както писа в размишленията си react21 всеки ще трябва да застане с името си, а не с ник.

А сега да ви видя....

Аз независимо, че не притежавам такива шрифтове ще подкрепя писмото.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2011, 12:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Браво колега!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2011, 23:07 
Срамежлив

Може всяка засегната и участваща тук страна да направи проучващо допитване до най-много 3% от крайните си клиенти, задължително е да не е анонимно.

Ще охлади "рентиерските" претенции, ще даде аргументи....

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа